Tot en met 2017 werd ieder type betaalautomaat dat door een lid van de Betaalvereniging aan klanten werd aangeboden, vooraf uitgebreid gekeurd en nadien, bij een positieve uitkomst van het onderzoek door de Betaalvereniging gecertificeerd. Een goedgekeurd automaattype kreeg een einde goedkeuringsdatum (een uiterste verkoopdatum) en een expiratiedatum (een uiterste gebruiksdatum) toegewezen.
Na de expiratiedatum mochten alle (verouderde) automaten van een bepaald type niet meer worden gebruikt, om veiligheidsredenen. De expiratiedatum voor een bepaald type automaat lag gemiddeld tien jaar nadat het voor het eerst op de markt werd gebracht.
Vanaf 2018 worden nieuwe typen betaalautomaten niet meer apart gekeurd en gecertificeerd door de Betaalvereniging. Het voldoen aan de aangescherpte internationale PCI-eisen volstaat. Nieuwe automaattypen die door leden van de Betaalvereniging aan klanten worden aangeboden, zullen voortaan alleen nog bij de Betaalvereniging worden geregistreerd (registratieprocedure).
Nieuwe automaattypen kennen niet langer een expiratie datum. Voor automaattypen die niet meer veilig genoeg worden geacht, zullen Mastercard en of Visa ruim van te voren aangeven dat deze niet langer mogen worden gebruikt. De geldigheidsdatum van het PCI-certificaat, dat de uiterste datum van verkoop aangeeft, zal de Betaalvereniging blijven publiceren als onderdeel van de registratie-informatie.
Zijn de automaattypen die vóór 2018 zijn gecertificeerd nog geldig en bruikbaar?
Ja, die mogen worden gebruikt tot de oorspronkelijke expiratiedatum (uiterste gebruiksdatum). Mochten Mastercard en of Visa om veiligheids- of andere redenen aanleiding zien om bepaalde type automaten buiten gebruik te stellen, dan zal dit ruim van te voren worden gecommuniceerd.
Via deze link vindt u een overzicht van alle betaalautomaten die geregistreerd zijn door de Betaalvereniging.
Mobiel netwerk
In het algemeen geldt: een betaalautomaat via een mobiele verbinding is minder betrouwbaar dan een terminal via een vast netwerk. De kans op overbelasting neemt - door het stijgende gebruik van smartphones - toe. Ook kunt u te maken hebben met een beperkt bereik van het mobiele netwerk op de plaats waar uw betaalautomaat zich bevindt.
Mobiele verbindingen zijn er met en zonder keurmerk. Een telecomverbinding zonder keurmerk geeft meer storingsrisico's.
Bij een storing in de betalingsverwerking (3) kunt u niet veel meer doen dan te informeren wanneer de problemen zijn opgelost. De Betaalvereniging heeft een informatiesysteem (Connect) opgezet waarmee alle belangrijke spelers elkaar op de hoogte houden bij storingen. Als u contact opneemt met de eerste partij die u kan helpen, is de kans groot dat deze via Connect al meer weet over de storing. Zij kunnen u dan vertellen of het probleem in de betalingsverwerking zit.
Bij storingen en / of andere problemen in uw winkel (1) of het netwerk (2) moet u wel in actie komen. Zorg dat u een overzicht heeft van contactgegevens van uw leveranciers. U kunt zaken ook structureel verbeteren zonder uw pinketen compleet te wijzigen:
- als uw verbinding geen keurmerk heeft: overstappen op een mobiel netwerk met keurmerk
- overstappen op een vast netwerk. Sommige betaalautomaten zijn modulair opgebouwd en maken het mogelijk om zonder vervanging van de volledige betaalautomaat te switchen van mobiel naar vast. Informeer bij uw terminalleverancier.
- combineren van een mobiele en vaste verbinding: dan heeft u een dubbel netwerk
Bij die modulair opgebouwde pinautomaten is soms een combinatie van vast en mobiel mogelijk. Kijk of dit voor uw automaat mogelijk is.