Tot en met 2017 werd ieder type betaalautomaat dat door een lid van de Betaalvereniging aan klanten werd aangeboden, vooraf uitgebreid gekeurd en nadien, bij een positieve uitkomst van het onderzoek door de Betaalvereniging gecertificeerd. Een goedgekeurd automaattype kreeg een einde goedkeuringsdatum (een uiterste verkoopdatum) en een expiratiedatum (een uiterste gebruiksdatum) toegewezen.
Na de expiratiedatum mochten alle (verouderde) automaten van een bepaald type niet meer worden gebruikt, om veiligheidsredenen. De expiratiedatum voor een bepaald type automaat lag gemiddeld tien jaar nadat het voor het eerst op de markt werd gebracht.
Vanaf 2018 worden nieuwe typen betaalautomaten niet meer apart gekeurd en gecertificeerd door de Betaalvereniging. Het voldoen aan de aangescherpte internationale PCI-eisen volstaat. Nieuwe automaattypen die door leden van de Betaalvereniging aan klanten worden aangeboden, zullen voortaan alleen nog bij de Betaalvereniging worden geregistreerd (registratieprocedure).
Nieuwe automaattypen kennen niet langer een expiratie datum. Voor automaattypen die niet meer veilig genoeg worden geacht, zullen Mastercard en of Visa ruim van te voren aangeven dat deze niet langer mogen worden gebruikt. De geldigheidsdatum van het PCI-certificaat, dat de uiterste datum van verkoop aangeeft, zal de Betaalvereniging blijven publiceren als onderdeel van de registratie-informatie.
Zijn de automaattypen die vóór 2018 zijn gecertificeerd nog geldig en bruikbaar?
Ja, die mogen worden gebruikt tot de oorspronkelijke expiratiedatum (uiterste gebruiksdatum). Mochten Mastercard en of Visa om veiligheids- of andere redenen aanleiding zien om bepaalde type automaten buiten gebruik te stellen, dan zal dit ruim van te voren worden gecommuniceerd.
Via deze link vindt u een overzicht van alle betaalautomaten die geregistreerd zijn door de Betaalvereniging.
Waarop u moet letten
IN DE PRAKTIJK
In de praktijk komt het voor dat men roept dat uw pinautomaat niet geschikt is voor breedbandpinnen. Geloof het niet te snel. Al heel veel jaren worden automaten geleverd die zowel kunnen inbellen als breedbandpinnen. Een check is alleen nodig als de pinautomaat al vele jaren oud is. Kijk dan op www.checkout.nl.
Voor breedbandpinnen moet de telefoonkabel naar de automaat worden vervangen door een computerkabel. Elke installateur kan dat. Uzelf misschien ook wel.
Het meest ingewikkelde in de omzetting is de juiste keuze van de breedbandverbinding en alles aan de praat krijgen. In het stappenplan staat welke stappen u moet doorlopen. Vaak is het beter er van meet af aan een breedbandinstallateur bij te halen. Die heeft een keurmerk van de Betaalvereniging gekregen, heeft er verstand van en kan u adviseren over een optimale oplossing. Bovendien begrijpt hij dat u niet zonder pin kan. Mocht er toch een probleem(pje) zijn, dan weet hij wat hem te doen staat. Met een breedbandinstallateur hoeft u niet bang te zijn voor het gedoe of dat uw pinbetalingen uitvallen.