Tot en met 2017 werd ieder type betaalautomaat dat door een lid van de Betaalvereniging aan klanten werd aangeboden, vooraf uitgebreid gekeurd en nadien, bij een positieve uitkomst van het onderzoek door de Betaalvereniging gecertificeerd. Een goedgekeurd automaattype kreeg een einde goedkeuringsdatum (een uiterste verkoopdatum) en een expiratiedatum (een uiterste gebruiksdatum) toegewezen.
Na de expiratiedatum mochten alle (verouderde) automaten van een bepaald type niet meer worden gebruikt, om veiligheidsredenen. De expiratiedatum voor een bepaald type automaat lag gemiddeld tien jaar nadat het voor het eerst op de markt werd gebracht.
Vanaf 2018 worden nieuwe typen betaalautomaten niet meer apart gekeurd en gecertificeerd door de Betaalvereniging. Het voldoen aan de aangescherpte internationale PCI-eisen volstaat. Nieuwe automaattypen die door leden van de Betaalvereniging aan klanten worden aangeboden, zullen voortaan alleen nog bij de Betaalvereniging worden geregistreerd (registratieprocedure).
Nieuwe automaattypen kennen niet langer een expiratie datum. Voor automaattypen die niet meer veilig genoeg worden geacht, zullen Mastercard en of Visa ruim van te voren aangeven dat deze niet langer mogen worden gebruikt. De geldigheidsdatum van het PCI-certificaat, dat de uiterste datum van verkoop aangeeft, zal de Betaalvereniging blijven publiceren als onderdeel van de registratie-informatie.
Zijn de automaattypen die vóór 2018 zijn gecertificeerd nog geldig en bruikbaar?
Ja, die mogen worden gebruikt tot de oorspronkelijke expiratiedatum (uiterste gebruiksdatum). Mochten Mastercard en of Visa om veiligheids- of andere redenen aanleiding zien om bepaalde type automaten buiten gebruik te stellen, dan zal dit ruim van te voren worden gecommuniceerd.
Via deze link vindt u een overzicht van alle betaalautomaten die geregistreerd zijn door de Betaalvereniging.
Drogisterij - bestaande breedbandlijn ook voor pinnen
BEGINSITUATIE
Een kijkje in de meterkast en de administratie van een drogisterij levert de volgende inzichten op:
- De drogisterij heeft een gewone telefoonlijn met daarop een telefoon en fax op hetzelfde nummer
- Er is al een internet aansluiting aanwezig (met modem/router achter een zogenaamde splitter). Deze aansluiting wordt alleen gebruikt voor de PC in de winkel.
- In de meterkast staat een router waarop de PC is aangesloten.
- De drogisterij heeft recentelijk een brief ontvangen voor uitbreiding van zijn bandbreedte van 1,5 naar 15 Mbit/s.
De bekabeling is netjes weggewerkt in PVC-buizen, maar dit is niet gedocumenteerd en niet toegankelijk of makkelijk te wijzigen. Een extra kabel naar de toonbank is lastig realiseerbaar.
TELECOMADVIES
De ondernemer krijgt het advies op breedband over te schakelen. Hij heeft al een internetverbinding en kan zijn huidige breedbandverbinding dus gebruiken voor breedbandpinnen. De ondernemer besluit meteen ook zijn vaste telefoon over te zetten op breedband. Voor de ondernemer zijn de voordelen:
- het pinnen gaat sneller
- een kostenbesparing, doordat er niet meer per transactie hoeft te worden ingebeld
- een kostenbesparing, doordat de telefoonlijn kan worden opgezegd.
De breedbandinstallateur waarschuwt: riskeer straks geen onverwachte boete en check de opzegtermijn van het contract!
REALISATIE
Het is niet mogelijk om zonder hak- en breekwerk (of aanpassen winkelmeubilair) de kabel naar de toonbank weg te werken. De breedbandinstallateur brengt daarom een draadloze verbinding tussen de toonbank (betaalautomaat) en de meterkast (router) aan, zodat het trekken van ingewikkelde kabels niet nodig is.
De betaalautomaatleverancier hoeft niet zelf langs te komen, maar kan na een belletje de instellingen in de pinautomaat wijzigen om hem om te zetten naar breedbandpinnen. De ondernemer bespaart honderden euro's per jaar. Het project is in een paar dagen afgerond.