Close Menu
Pinnen? Ja, graag!

Pinnen? Ja, graag!

Pinnen ja graag

Pinnen ja graag

Praktische informatie

Begrippenlijst

BETAALVERENIGING

De Betaalvereniging Nederland heeft als doel het waarborgen van de veiligheid en betrouwbaarheid van het betalingsverkeer in Nederland. De Betaalvereniging verleent onder andere het keurmerk voor telecomverbindingen en geeft certificaten uit waaruit blijkt dat uw pinapparaat aan kwaliteitseisen voldoet.

BREEDBANDPINNEN

Breedbandpinnen is pinnen via een breedbandnetwerk. Breedband biedt een hoge snelheid voor het transporteren van informatie. Bij breedbandpinnen communiceert een betaalautomaat via een breedbandverbinding met de transactieverwerkende partij, veelal Equens of CCV Pay. Breedband is de aanbevolen verbinding voor pinnen. Pinnen kan gecombineerd worden met andere toepassingen waardoor bijna altijd kosten worden bespaard.

CONNECT

Connect is het informatiesysteem waarmee alle belangrijke spelers rond de pinketen elkaar op de hoogte houden bij pinstoringen. Alle gecertificeerde datacomleveranciers participeren in dit communicatiesysteem. De Betaalvereniging heeft Connect opgezet.

ROUTER

Een router is een apparaat dat twee of meer verschillende netwerken aan elkaar verbindt, bijvoorbeeld uw bedrijfsnetwerk (met uw betaalautomaat) en internet. De router zendt gegevens van het ene naar het andere netwerk.

SERVICECONTRACT

Met uw telecomleverancier kunt u een afspraken maken over de mate van service die u krijgt in geval van een pinstoring. Deze afspraken worden vastgelegd in een servicecontract. Welk contract voor u het juiste is, hangt af van uw bedrijf en uw wensen. Hoeveel service u wilt hebben, hoe belangrijk is een snelle hulp bij storingen e.d. Zorg ervoor dat u in geval van een storing snel geholpen wordt. Een dergelijke service kost geld. Immers de goedkoopste aanbieder van een internetverbinding zal minder garantie geven dan een wat duurdere. En u weet als geen ander: omzetverlies kost meer geld.

PSDN

Bij sommige betaalautomaten gaat pinnen nog via een gewone - ouderwetse - telefoonlijn (PSTN of ISDN). Dat betekent dat bij elke pintransactie wordt ingebeld. De verwerkingssnelheid is traag, u betaalt per telefoontik en de kosten ervan nemen de laatste tijd toe. Dit type lijn is op zijn retour, KPN stopt ermee. De meeste ondernemers zijn inmiddels van een inbelverbinding voor pinnen over op de inmiddels goedkopere breedbandverbinding.

ISDN

Bij sommige betaalautomaten gaat pinnen via een gewone - ouderwetse - telefoonlijn (PSTN of ISDN). Dat betekent dat bij elke pintransactie wordt ingebeld. De verwerkingssnelheid is traag, u betaalt per telefoontik en de kosten ervan nemen de laatste tijd toe. Dit type lijn is op zijn retour. Vanwege de kosten (breedbandpinnen is goedkoper), maar ook omdat KPN de gewone telefoonverbindingen uitfaseert. 

SLIMME PINPAKKETTEN

Slimme Pinpakketten zijn totaaloplossingen, die bestaan uit minimaal een betaalautomaat en een contract voor het pinnen (een pinbundel). Ook de telecomkosten zitten erin, tenzij u gebruik maakt van uw bestaande internetlijn. Slim zijn ze verder door de 1-loketgedachte. En doordat u tegen vaste kosten tot een bepaald maximum of zelfs onbeperkt kunt laten pinnen. Met Slimme Pinpakketten heeft u de kosten in de hand en komt u niet voor verrassingen te staan. Er zijn twee varianten van slimme pinpakketten: een vast slim pinpakket en een mobiel slim pinpakket.

KORTE TERMIJN PINVERHUUR

Ondernemers die niet dagelijks een pinautomaat nodig hebben, hebben vaak het idee dat een pinautomaat in hun geval niet rendabel is. Toch zijn er diverse mogelijkheden. Zo bieden verschillende leveranciers (bijvoorbeeld SEPAY, Pintip, Brainpoint, Rent-a-Pin, Lubee en EasyPin) de mogelijkheid om betaalautomaten (ook) voor de kortere termijn te huren. Voor beurzen, evenementen of seizoensgebonden verkopen als haring, strandbedden en ijswagens bijvoorbeeld. De leveranciers rekenen een standaard huurprijs per dag (variërend van 12 euro tot enkele tientjes per dag), plus een vast bedrag per transactie (€ 0,18 tot € 0,29 per transactie). De huurprijs per dag daalt als de betaalautomaat voor een langere periode wordt gehuurd.

Als u een pinautomaat in plaats van een paar dagen of weken een paar maanden nodig heeft, is het verstandig een voorstel op maat aan te vragen bij de leverancier. De huurprijs daalt dan vaak aanzienlijk. Het is slim om de kosten voor de huur voor kortere termijn goed te vergelijken met de kosten van een terminal voor onbeperkte tijd. Hoe meer transacties u verwacht, hoe meer kortetermijnhuur in de papieren kan lopen. Er is een omslagpunt. Dan loont het soms om toch te kiezen voor langetermijnhuur of aankoop van een losse automaat of een totaalpakket (een zogenoemd slim pinpakket), ook al gebruikt u de betaalautomaat maar af en toe of een paar maanden
Ter vergelijking: er zijn slimme pinpakketten voor bijvoorbeeld 500 pintransacties per maand voor tussen de vijftig en zestig euro per maand. Deze pakketten bestaan uit een betaalautomaat en een contract voor het pinnen (een pinbundel). Vaak bevatten ze ook de telecomkosten. De pintransacties zelf kosten (afhankelijk van de gekozen bundel) tussen de 4 en 6 cent. 

085-3034821