Nieuwsbrief

16 mei 2018

Nieuwsbrief Checkout.nl - uitgave 22 (mei 2018)

Wordt deze mail niet goed getoond? Bekijk deze online .
 

Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB) initieert en ondersteunt projecten die de veiligheid en efficiency van het betalingsverkeer vergroten. Deze nieuwsbrief hoort bij de website checkout.nl en attendeert u op ontwikkelingen op het gebied van betaal- en afrekensystemen.

Het aanbod van kassasystemen in 2017

Het aanbod van kassasystemen in 2017

 

Checkout.nl biedt een overzicht van alle typen kassa- en betaalsystemen in Nederland, met name in het MKB-bedrijven. Om meer zicht te krijgen op welke kassasystemen in gebruik zijn en wat de positionering van leveranciers is, heeft Checkout onlangs een onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat bijna 180.000 vestigingen gebruik maken van computerkassa’s (62%) en 110.000 van kasregisters (38%).

Driekwart van alle kasregisters staan in de particuliere dienstverlening. Zes op de tien computerkassa’s staan in de detailhandel. Keurmerkkassa’s vinden we alleen onder de computerkassa’s. De keurmerkkassa’s hebben daarbinnen een marktaandeel van 21,5%.

 

De opmars van cloudkassa’s is duidelijk zichtbaar: al bijna een derde van de computerkassa’s zijn cloudkassa’s, al dan niet in combinatie met een kassa-app op een mobiel apparaat (tablet of smartphone). De overige computerkassa’s zijn grotendeels pure on premise kassa’s. Een kleine groep (8%) on-premise computersystemen combineert de front-end van de kassa (on-premise) met een back-end in de cloud of met een kassa-app (bijvoorbeeld om afrekenen op terras mogelijk te maken). Lees hier verder 

 

Alle betaalautomaten contactloos vanaf 1 januari 2020

 

Contactloze betaalinstrumenten bieden meer gemak, snelheid en veiligheid voor zowel consumenten als winkeliers. Dat is één van de redenen dat de merkeigenaren van pinpassen en creditkaarten die wereldwijd worden gebruikt (MasterCard/Maestro en VISA/V PAY), aan hun acceptanten (toonbankinstellingen) voorschrijven dat uiterlijk 1 januari 2020 alle betaalautomaten geschikt moeten zijn voor contactloos betalen. Verouderde automaten waarmee contactloos betalen niet mogelijk is, moeten vóór die datum worden vervangen, ook in Nederland. Op checkout.nl vindt u het complete aanbod van contactloze terminals die u als vervanger kunt kiezen.

Uniform kassaproces bij bereiken limiet 50 euro contactloos gewenst

 

In principe gaat contactloos betalen heel snel. In de praktijk wordt de snelheid soms teniet gedaan doordat klanten de cumulatieve limiet van 50 euro bereiken. Die afhandeling verloopt niet overal uniform en roept vragen op. In principe moet de klant bij het bereiken van de cumulatieve limiet zijn pas insteken en zijn pincode invoeren en kan de betaling gewoon doorgang hebben. Echter bij diverse afrekenpunten wordt de betaling op dat moment afgebroken en opnieuw aangeboden aan de klant. De klant snapt dan niet wat er gebeurt en weet niet of hij contactloos verder kan of dat de pas moet worden ingestoken. Deze verwarring zorgt voor oponthoud. Het is van belang dat deze handeling overal uniform verloopt. Loopt u hier tegenaan? Overleg dan met uw kassaleverancier om u daarbij te helpen. Meer weten over de cumulatieve limiet en dit probleem, lees hier verder. 

Leveranciersnieuws

 

Scan, betaal, vertrek pilot MishiPay bij MediamarktSaturn Innsbruck

In maart opende Mediamarkt-Saturn voor drie maanden een pilotstore in Innsbruck. De winkel bevat een keuze van 900 artikelen uit het assortiment. Denk daarbij aan kleine elektronica producten en accessoires. Na het scannen met een app, betaalt de klant met Paypal of creditcard. Bij betaling wordt de chip gedeactiveerd die in het desbetreffende product zit. Hierdoor gaat er geen alarm af wanneer een klant de winkel verlaat. De technologie hierachter is ontwikkeld door de Britse startup MishiPay. De technologie van MishiPay wordt ook in Frankrijk getest door tuincentrum/decoratiezaak Leroy Merlin (in Lyon).

 

Rij skippen bij Spar University in Utrecht

Ook in Nederland kun je kassaloos winkelen. Dat werkt met Tikkie (op basis van iDEAL) via de Spar University app. De start kreeg veel media-aandacht. Het motto is: ‘Skip de wachtrij en betaal met Tikkie! Na het betalen kun je nog een beloning krijgen: je scant je de QR-code op het beeldscherm bij de uitgang van de winkel en ziet of je in de prijzen bent gevallen. Je krijgt dan bijvoorbeeld bij het volgende bezoek een kop koffie. Spar University heeft inmiddels 9 vestigingen. De kassa bij Spar University is van Countr.

 

ING betaalkaarten nu ook met V PAY

Klanten van ING die een nieuwe betaalkaart aanvragen, krijgen niet meer automatisch een pas met Maestro als betaalsysteem. De bank geeft sinds kort ook debetkaarten uit die werken met V-PAY, het debet-merk van Visa. ING wil met het aanbod minder afhankelijk worden van één provider van betaalkaarten. Daarnaast verwacht de bank meer te profiteren van technologische vernieuwingen in betalingsverkeer door debetkaarten van zowel Visa als Mastercard te gebruiken. De verdeling tussen kaarten met V-Pay of Maestro gebeurt willekeurig. U krijgt in elk geval vaker V PAY-betalingen. Deze zijn voor ondernemers even duur als Maestro-betalingen.

 

Meer info op checkout.nl of volg ons via
Deze nieuwsbrief bevat informatie die met de meeste zorgvuldigheid is samengesteld. Desondanks kan geen garantie worden gegeven dat de beschikbare informatie volledig en/of juist is. Er wordt dan ook geen aansprakelijkheid aanvaard voor de eventuele gevolgen, zoals schade of gederfde winst op welke wijze dan ook als gevolg van het gebruik, het vertrouwen op of acties ondernomen naar aanleiding van informatie op deze nieuwsbrief.
Doorsturen naar vriend of collega - Afmelden voor nieuwsbrief