iZettle of SumUp mPOS, welke moet ik kiezen?

Tijdens het afrekenen van een lunch of een drankje bent u ze vast wel eens tegengekomen een mini pinapparaat. De revolutie van mPOS pinapparaten is gestart door iZettle en SumUp. In dit artikel willen we de apparaten met elkaar vergelijken, zodat u goed kunt bepalen welke voor uw bedrijf geschikt is.

Hoe werkt een mPOS pinapparaat eigenlijk?

Een mobiel pinapparaat werkt met behulp van bluetooth. Hiermee verbindt u het mPOS apparaat met een mobiele telefoon of tablet. Via de kassa-app op de telefoon of tablet voert u het bedrag in en vervolgens kan de klant met de kaart of contactloos betalen. Mocht de klant een bon willen, dan kunt u die traditioneel printen of per email of sms versturen. Op deze manier kunt u snel en eenvoudig uw klanten laten betalen met elke kaart die ze wensen.

iZettle vs. SumUp

Om een goede vergelijking te maken tussen beide leveranciers bieden wij u een overzicht met de belangrijkste aspecten. Hiermee wordt inzichtelijk waarin de twee apparaten van elkaar verschillen.

                        iZettle Reader 2                            SumUp Air
  Aanschafprijs€ 15* (normaal €79)€ 39
  ContractduurGeen contractGeen contract
  Maandelijkse kostenEr zijn geen maandelijkse kosten of opstartkosten.Er zijn geen maandelijkse kosten of opstartkosten.
  Transactiekosten1,95% toeslag1,90% toeslag
  TransactieverwerkingBinnen 1-2 werkdagen wordt het geld op je rekening gestort, ongeacht welke kaarten je accepteert.Binnen 2-3 werkdagen wordt het geld op je rekening gestort, ongeacht welke kaarten je accepteert.
  BetaalpassenAccepteert alle creditcards, pinappassen en American Express. Daarnaast ook Apple Pay, Samsung Pay en Google Pay.Accepteert alle creditcards, pinappassen en American Express. Daarnaast ook Apple Pay en Google Pay.
  SupportTelefonische ondersteuning en online kennisbank.Klantondersteuning via telefoon of email en online kennisbank.

* Prijzen zijn exclusief BTW. Dit aanbod geldt exclusief bij Checkout.nl.

Wat is het verschil?

Aan de hand van het overzicht denkt u misschien: "Ik zie praktisch geen verschil". Dan willen we u graag meenemen om een aantal elementen te noemen.

  1. De aanschaf van de iZettle Reader 2 is voordeliger dan de SumUp Air. Bij Checkout.nl kunt u de iZettle Reader al voor € 15 aanschaffen.
  2. De transactietoeslag die in rekening wordt gebracht is bij iZettle een fractie hoger dan bij SumUp.
  3. De uitbetalingstermijn is bij iZettle iets sneller dan bij SumUp. Mocht u snel(ler) over uw geld willen beschikken dan kan dit een belangrijk punt zijn om te kiezen voor iZettle.
  4. Alhoewel beide leveranciers praktisch alle betaalmogelijkheden ondersteunen zijn de mogelijkheden bij iZettle veruit het grootst. iZettle accepteert in tegenstelling tot SumUp ook Samsung Pay en JCB.

Point of Sale functionaliteit maakt het verschil

Het echte verschil tussen de twee aanbieders wordt gemaakt door het kassasysteem. Dit wordt ook wel een POS (Point of Sale) systeem genoemd.

Met de gratis apps van SumUp en iZettle hebben ondernemers een kassasysteem in handen. De iZettle Go app biedt de meeste functionaliteit. Producten kunnen hierin worden voorgeprogrammeerd en worden getoond in een duidelijk overzicht. Het is ook mogelijk om de voorraad bij te houden. Beide systemen kunnen met accessoires (kassalades, bonprinters en barcodescanners) uitgebreid worden tot een compleet kassasysteem.

Voor de horeca heeft iZettle speciaal iZettle Pro (€49 / maand) ontwikkeld. Dit is een kassasysteem waarmee horeca-ondernemers kunnen beschikken over functionaliteit die specifiek van toepassing is binnen de horeca. Voorbeelden hiervan zijn: tafelbeheer, rekeningen splitsen en personeelsplanning. Met SumUp kunt u upgraden naar hun eigen Point of Sale software, maar de prijzen zijn niet transparant en zullen per bedrijf verschillen.

Boekhouding

Zowel SumUp en iZettle voorzien de ondernemer van rapportages, een groot pluspunt is dat de verkooptrends inzichtelijk worden gemaakt, maar er zit wel een duidelijk verschil tussen de twee. iZettle kan gekoppeld worden met het boekhoudprogramma van Visma eAccounting.

Een koppeling tussen het kassasysteem en de boekhouding biedt veel voordeel, want op deze manier wordt een groot deel van de administratieve werkzaamheden geautomatiseerd. Ook kunt u vanuit het boekhoudpakket facturen opsturen en belastingaangifte doen. Uiteraard kunt u het kassasysteem ook gebruiken in combinatie met een ander boekhoudpakket. Er is dan alleen geen koppeling waarmee processen geautomatiseerd kunnen worden.

Ondanks dat SumUp geen koppeling heeft met een boekhoudpakket kunt u alle transacties via het dashboard en transactieoverzicht bekijken. Ook kunt u transacties naar een Excel-bestand exporteren. Het ontbreken van een koppeling betekent dat er iets meer handmatig werk bij komt kijken.

Buitenland

Heeft u als ondernemer ook in het buitenland bedrijfsactiviteiten en wilt u daarom graag in het buitenland betalingen kunnen accepteren dan adviseren wij u om voor een SumUp Air te kiezen. Op dit moment biedt iZettle nog niet de mogelijkheid om het mobiele pinapparaat buiten Nederland te gebruiken. 

Overzicht bij Checkout

Wilt u een totaal overzicht van alle mPOS apparaten? Via deze mPOS pinapparaten link krijgt u een totaal overzicht van alle mobiele pinapparaten die via Checkout worden aangeboden. Naast iZettle en SumUp bieden leveranciers als CCV, mijnPIN, Sepay en Rabobank ook een mobiel pinapparaat aan.

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.