Checklist voor het selecteren van een boekhoudprogramma

Vind hier een korte checklist met hulpvragen voor het selecteren van een boekhoudpakket.

Hulpvragen bij de selectie van een pakket

1. Wil ik zelf boekhouden of samen met de boekhouder?

Beschik je over boekhoudkennis dan kun je ervoor kiezen om zelf de boekhouding te doen. Het is ook mogelijk om het samen te doen. De boekhouder controleert dan of alles goed gaat.

2. Wil ik de btw-aangifte bij de Belastingdienst automatiseren?

Sommige programma’s kunnen de aangifte volledig automatisch verwerken. Er is ook een hybride vorm mogelijk, waarbij je samenwerkt met de boekhouder. De boekhouder controleert de aangifte voordat deze wordt ingediend. Handmatig kan ook, maar dit vereist dat de gegevens vanuit het pakket overgetypt moeten worden in de omgeving van de Belastingdienst.

3. Hoe wil ik bankmutaties verwerken?

Handmatig, semi-automatisch of automatisch. Als je bankmutaties automatisch wilt verwerken, dan is een bankkoppeling noodzakelijk.

4. Hoe wil ik contante betalingen verwerken?

Als je te maken hebt met veel contante betalingen is een online kasboek aan te bevelen. Hiermee kun je contante betalingen direct in de boekhouding verwerken. Heb je niet of nauwelijks te maken met contante betalingen dan hoef je hier niet op te letten.

5. Heb je te maken met vreemde valuta?

Er zijn niet veel ondernemers die te maken hebben andere valuta’s dan de euro. Mocht dit wel het geval zijn, dan is functionaliteit voor vreemde valuta erg raadzaam. Hiermee worden de inkomende en uitgaande betalingen automatisch omgerekend tegen de geldende koers.

6. Hoe wil je losse bonnen verwerken?

Heb je incidenteel een bonnetje dan kan je deze handmatig verwerken. Als je veel bonnen hebt, kun je gebruikmaken van een app. Op basis van een foto worden de bonnen automatisch in de boekhouding verwerkt.

7. Hoe wil je inkoopfacturen gaan verwerken?

Hiervoor geldt eveneens dat het aantal bepalend is voor de wijze van verwerking. Heb je er weinig dan kan het handmatig. Een scan & herken functie kan een uitkomst zijn bij veel inkoopfacturen. Er wordt dan automatisch een boekingsvoorstel gemaakt.

8. Ben je veel buiten het kantoor?

Ben je veel onderweg dan is een mobiele app van het boekhoudprogramma een uitkomst. Hiermee heb je altijd en overal toegang tot de boekhouding.

9. Wil je alles in één programma of losse tools?

De boekhouding vormt het hart van de onderneming. Je kunt aanvullend veel processen binnen het boekhoudpakket activeren. Hierbij kun je denken aan: debiteurenbeheer, facturen en offertes opstellen, uren- en rittenregistratie en CRM. Kies je voor losse tools dan kun je deze vaak wel met elkaar koppelen.

De beste programma's voor starters en zzp'ers

Het gebruiken van een boekhoudpakket kent meer voordelen dan nadelen. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal boekhoudprogamma’s op een rij gezet die zeer geschikt zijn voor starters of zzp'ers. Deze pakketten hebben alle functies die je nodig hebt en blijven betaalbaar.

1. E-boekhouden.nl - als beste getest - eerste 15 maanden gratis

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

2. Myfinance - het eenvoudigste voor ZZP’ers

Myfinance is het boekhoudpakket voor zzp’ers. Voor een laag en vast bedrag van €9 per maand kun je alle modules zonder enige beperking gebruiken inclusief volledige rapportage, gratis toegang voor je boekhouder en een andere gebruiker en een onbeperkt aantal banktransacties. Maak je nu al gebruik van een boekhoudprogramma dan kun je eenvoudig overstappen met behulp van de overstapservice. Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van Myfinance.

3. Visma eAccounting - meest gebruiksvriendelijk - eerste 12 maanden gratis

Visma eAccounting is het meest complete online boekhoudpakket. Boekhouden én factureren is altijd onbeperkt. Voor maar €15 per maand heb je je boekhouding en facturatie geregeld, inclusief mobiele app, gebruiksvriendelijke software en uitstekende klantenservice. Maak vrijblijvend een gratis account aan en probeer het zelf!

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.