Bedankt voor uw vraag betreffende kassa systemen en betaalautomaten.

Bedankt voor uw feedback over een kassasysteem of betaalautomaat.

17 juni 2014

De toekomst van kassasystemen

Al honderd jaar hebben we een beeld van kassa's. Dat beeld wordt bepaald door het uiterlijk van mechanische kasregisters en daarna digitale kasregisters.

Digitaal kasregisterMechanisch kasregisterSinds een jaar of dertig zijn daar de point-of-sale systemen bij gekomen; computers met daaronder een kassa-lade. Nu wordt meer en meer gesproken over kassa's ‘in the cloud'. Wat moet je je erbij voorstellen? Wat is er in Nederland op dat gebied zoal te koop? Waar gaat het naartoe? Een overzicht van de ontwikkelingen in de kassabranche.

Kassasystemen gaan op dit moment een ontwikkeling door naar meer eenvoudige, mobiele oplossingen. De mechanische of analoge kasregisters waarmee het allemaal begon zijn allang niet meer in gebruik. Hun opvolgers, de digitale kasregisters worden nog steeds wereldwijd gebruikt in bijvoorbeeld winkels, horecabedrijven en kantines van bedrijven en verenigingen. De belangrijkste voordelen van deze kasregisters ten opzichte van hun voorgangers zijn:

  • het programmeren van toetsen voor specifieke taken (bijvoorbeeld het toevoegen van de prijs van een product of dienst aan de rekening van een klant via het indrukken van een enkele toets);
  • het op een eenvoudige en snelle manier uitvoeren van meer geavanceerde berekeningen (zoals bijvoorbeeld het berekenen van BTW of bezorgkosten);
  • en het uitprinten van kassabonnen.

Digitale kasregisters worden nog steeds volop geproduceerd en hun functionaliteit breidt zich nog steeds verder uit. Vandaar dat Checkout.nl informatie verstrekt over kasregisters die op de Nederlandse markt worden aangeboden (zowel eenvoudige als geavanceerde kasregisters).

Point-of-sale systemenBijna 100 jaar lang vormden mechanische en digitale kasregisters de markt van kassasystemen, maar daar kwam een einde aan door de opkomst van de computerkassa (point-of-sale systeem) in het midden van de jaren 80 van de vorige eeuw. IBM (IBM Retail Store Solutions) zette ze breed in de markt in het verlengde van de opkomst van personal computers. Dankzij deze computerkassa's waren in eerste instantie met name de grote winkelketens veel beter dan ooit in staat om hun verkoopactiviteiten bij te houden dankzij uitgebreide functies

voor voorraadbeheer, klantbeheer en management rapportages. De computerkassa's hebben ook de grondslag gelegd voor de introductie van barcodes, scannen aan de kassa en electronisch betalen aan de kassa. Checkout.nl verstrekt uiteraard ook informatie over computerkassa's. Omdat er tegenwoordig ook veel kasregisters zijn die vergelijkbare functionaliteit bieden als computerkassa's, worden deze kassasystemen door Checkout.nl gepubliceerd onder de noemer van ‘point-of-sale systemen' oftewel POS-sytemen. Volgens de meeste recente gegevens (2012) heeft in Nederland 41% van de MKB-ondernemingen een POS-systeem en 59% een kasregister. Het aantal POS-systemen is groeiende, maar dit gaat niet snel.

Inmiddels hebben we de opkomst van (mobiel) internet, mobiele technologie en cloud technologie gehad. Dit heeft geleid tot een verschuiving van het gebruik van desktopcomputers richting mobiele apparaten in de vorm van smartphones en tablets. Niet IBM, maar Apple was het bedrijf dat bij deze ontwikkeling de rol van pionier vervulde. Sindsdien zijn er vanaf 2010 nieuwe soorten kassasystemen op de markt gekomen die het landschap van kassasystemen naar verwachting sterk gaan veranderen. Het gaat hier op de eerste plaats om mPOS systemen waaraan Checkout.nl reeds uitgebreid aandacht heeft besteed. De leveranciers van mPOS systemen (Paypal, Adyen, Payleven, SumUp e.a.) richten zich vooral op het bieden van kaartbetalingen aan kleinschalige bedrijven waarvoor het huidige systeem van pinbetalingen te duur en te ingewikkeld is. Denk hierbij aan taxichauffeurs, fysiotherapeuten, huisartsen, kleine winkels, marktkramen, ijscomannen, glazenwassers, etc.

Daarnaast zien we de opkomst van cloud-based kassasystemen, die zich richten op het gat dat bestaat tussen bovengenoemde nieuwe mPOS systemen enerzijds en alom in de markt aanwezige de point-of-sale systemen (computerkassa's) en kasregisters anderzijds. Cloud-based kassasystemen maken gebruik van cloud computing. Cloud computing is het via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens, ongeveer zoals elektriciteit uit het lichtnet.

Zowel nieuwe als bestaande leveranciers van kassasystemen maken gebruik van de mogelijkheden van cloud computing om op het web en tablets gebaseerde kassasystemen aan te bieden, die veel meer functionaliteit bieden dan de eerdergenoemde mPOS systemen. Deze „cloud-based kassasystemen" bieden aan met name kleinere winkeliers en horecabedrijven een platform- en hardware-onafhankelijk kassasysteem, dat ook geschikt is voor mobiele transacties. Het feit dat alle kassagegevens worden opgeslagen in de cloud betekent voor deze ondernemers dat zij hun bedrijf vanaf elke gewenste locatie kunnen aansturen en dat zij onafhankelijk van hardware zijn geworden. Ze hoeven niet meer bang te zijn dat hun harde schijf met onmisbare gegevens het begeeft, want alles wordt op een professionele en veilige manier op meerdere servers in een sterk beveiligde omgeving opgeslagen. De ondernemer bepaalt zelf of hij een tablet, Mac of PC wil gebruiken als kassa.

Op dit moment maken de meeste grootschalige bedrijven (bv. landelijke winkelketens) nog geen gebruik voor deze nieuwe generatie van kassasystemen. Zij beschikken doorgaans over eigen ICT-afdelingen en -infrastructuur die ze niet zo snel willen of kunnen afstoten. Echter, de innovaties gericht op het bieden van een geheel nieuwe en verbeterde klantbeleving ligt naar verwachting eerder bij de nieuwe generatie van cloud based kassasystemen. Deze nieuwe generatie is dankzij hun platform-onafhankelijkheid ook prima in staat om te koppelen met de digitale portemonnee's , die over enige tijd door steeds meer consumenten gebruikt zullen worden. Het is daarom niet ondenkbaar dat ook steeds meer grootschalige bedrijven de nieuwe technologie gaan gebruiken. Dit kan tot sterke verschuivingen in de markt van kassasystemen leiden, net als bij de opkomst van de computerkassa's in de jaren '80 van de vorige eeuw.

De POS-systemen (computerkassa's) die bedrijven nu gebruiken bieden op dit moment in het algemeen veel meer functionaliteit dan de cloud-based kassasystemen. Dat is ook niet gek, want veel leveranciers van point-of-sale systemen richten zich al jarenlang op specifieke branches en hebben veel kennis en ervaring hiermee opgebouwd. Branchespecifieke functionaliteit is bijvoorbeeld de koppeling met de Staatsloterij in de tabaks- en gemaksbranche of de mogelijkheid om direct online een fietsverzekering af te sluiten in de rijwielbranche of het per artikel vastleggen van edelmetaalgewichten en edelsteengegevens in de juweliersbranche. Dit soort gegevens is nog schaars in de cloudkassa-markt. Echter, de meeste cloud-based kassasystemen en kassa apps zijn open platforms, waaraan op een eenvoudige manier applicaties gekoppeld kunnen worden die specifiek ontwikkeld zijn om tegemoet te komen aan bovengenoemde branchespecifieke behoeftes. Vergelijkbaar met de app-store van Apple zijn er reeds leveranciers van kassasystemen als Clover in Engeland en Sweebr Kassa in Nederland die een marktplaats aanbieden waar ontwikkelaars maatwerk applicaties kunnen aanbieden die eenvoudig geïntegreerd kunnen worden met hun kassasysteem. De kosten van dergelijke applicaties zijn doorgaans erg laag en bieden in de toekomst erg veel flexibiliteit en keuzes voor de ondernemers die hiervan gebruik maken.

In Nederland zijn verschillende aanbieders van cloud-based kassasystemen actief, die ook op Checkout.nl te vinden zijn. Hieronder vindt u een viertal voorbeelden. Bij ieder voorbeeld tonen we ter illustratie ook een filmpje dat de leverancier heeft gemaakt:

ASPOS is een cross-channel retail platform, compleet met een geïntegreerde webshop, mobile app, online POS, tablet POS, instore kiosk, Youtube narrowcasting, wireless PDA, electronisch bestellen, voorraadbeheer en business intelligence. Dit is een cloud-based kassasysteem dat is ontwikkeld door Valk Software. Valk Software is al vele jaren een leverancier/ontwikkelaar van computerkassa's (ProPoss). Budgetindicatie volgens Checkout.nl € 8.800,- over een periode van vijf jaar.


Sweebr Kassa is een cloud-based kassasysteem dat volledig op web-technologie is gebaseerd . Het kassasysteem draait op alles wat met een browser overweg kan en ontwikkelaar Sweebr werkt op dit moment aan een ontwikkelaarsplatform, via welke op eenvoudige en betaalbare wijze allerlei extra functionaliteiten aan het kassasysteem toegevoegd kunnen worden. Sweebr Kassa is bedoeld voor zowel horeca als detailhandel. Budgetindicatie volgens Checkout.nl is € 3.100,- over een periode van vijf jaar.

Cashr is een cloud-based kassasysteem dat bestaat uit een kassa applicatie enerzijds en een cloud-based backoffice systeem anderzijds. De kassa applicatie is gratis te downloaden. Als een ondernemer echter wil beschikken over een echt point-of-sale systeem, moet hij een abonnement nemen op Cashr Backoffice. Cashr combineert functies van traditionele afrekensystemen met de mogelijkheden van moderne touchscreen apparaten en cloud computing. Cashr is bedoeld voor zowel horeca als detailhandel. Cashr is ontwikkeld door Reeleezee, een ontwikkelaar van online administratieve software, waarmee Cashr indien gewenst geïntegreerd kan worden. Budgetindicatie volgens Checkout.nl is € 3.540,- over een periode van vijf jaar.

CloverTwo POS is een cloud-based kassasysteem voor iPad met 24/7 toegang tot een interactief online afreken- en management platform met omzetcijfers, aantal aanwezige gasten, populaire producten, bestedingspatronen en trends. De iPad kassa applicatie is gratis te downloaden, en de gebruiker krijgt toegang tot een cloud-based backoffice systeem (CloverTwo Portal). Naarmate er meer kassa's aan deze backoffice worden gekoppeld, nemen de abonnementskosten toe. Ondernemers mogen gratis 1 kassa koppelen aan Clover Two Portal. Hoewel CloverTwo op haar site aangeeft dat het systeem zowel voor horeca als retail geschikt is, ligt de nadruk sterk op horeca. Budgetindicatie volgens Checkout.nl (Light versie): € 1.300,- over een periode van vijf jaar.

Gerelateerde trends

Reacties

*

Neem onderstaande code over om uw bericht te verifiëren

CAPTCHA Image
Verzenden
*: Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt ter verificatie van het bericht. Het zal nooit op de website getoond worden, of verkocht worden aan derden.

Bedankt voor uw reactie.